Šį sykį kalbinome „Pole dance Vilnius“ treneres Liną Z. ir Moniką, kurios nurodė svarbiausius dalykus kurių (ne)darant galima išvengti traumų užsiimant pole dance šokiais. Pole dance yra lygiavertė sporto šaka kaip ir kitos, tad tiek čia, tiek kitur įmanoma susižaloti. Taigi laikykis šių trenerių nurodytų patarimų ir saugok tiek save, tiek aplinkui esančias merginas!

  1. Nevėluok į treniruotes

Kodėl? Labai paprasta – jeigu vėluoji, praleidi dalį apšilimo arba jį atlieki paskubomis. Net jei nevėluoji, niekada nesimuliuok – būtent dėl blogai atliktų pratimų, skirtų apšilti raumenims ir kūnui, padidėja traumų rizika. Taip pat galime garantuoti, kad kitą dieną po patirto fizinio krūvio raumenis skaudės labiau nei įprastai. Beje, siekiant tai sumažinti, būtinai po kiekvienos treniruotės atlik tempimo pratimus – taip ne tik sumažinsi raumenų maudimą, bet ir pratempsi susitraukusius nuo apkrovų raumenis ir jie netrumpės.

  1. Neskubėk ir būsi pirmas

Ir kokiu būdu čia taip? O gi paprastai. Matant aplink labiau pažengusias koleges NIEKADA nepulk stačia galva daryti triukų, kuriuos daro jos! Iki kiekvieno triuko reikia prieiti po truputį, tam reikia laiko, o treneriai tave išsvajotajam triukui ar žingsneliui ruošia palaipsniui. Jeigu treneris dar nedavė mokytis šio triuko, reiškia ne veltui – tavo kūnas dar nėra paruoštas. Mėginant išmokti kažką naujo vien matant, kaip tai atlieka šalia esanti mergina, arba klausant jos nurodymų yra tikimybė, jog susižalosi. Norisi greičiau įlipti į tą (prakeiktą!) scorpion? Paklausk trenerio, ar esi tam pasiruošusi, jeigu taip – jis geriausiai tau paaiškins, kaip tai atlikti saugiai, techniškai ir taisyklingai.

  1. Geriau dešimt kartų paklausti, nei vieną – skaudžiai kristi

Klausyti, klausyti ir dar kartą – klausyti. Ir ne tik klausyti, bet ATIDŽIAI klausyti to, ką sako treneris. Vos vienas nenugirstas žodelis gali lemti kokį nors „auč“, o jų mums juk nereikia, tiesa? Atlik nurodytą veiksmą tik iki galo supratusi, kaip tai reikia daryti, nerizikuok lipdama ant stulpo su mintimi „Kaip čia sakė… Ai, pamėginsiu ir žiūrėsiu kas bus“. Jeigu nesupranti – paprašyk, kad treneris paaiškintų arba parodytų viską dar kartą. Jeigu nesijauti užtikrinta, nebijok pakviesti trenerio pastovėti šalia, kai darysi triuką. 🙂

  1. Nepervertink savo jėgų

Kai kurie triukai atrodo paprasti, kai kurie ypač sudėtingi, bet mokantis juos atlikti, dažnai pasirodo, kad viskas yra atvirkščiai. Bet kokiu atveju, tikrai žinai, kiek leidžia tavo kūnas, kiek turi jėgų. Tad jeigu mėgindama daryti vienokį ar kitokį triuką jauti, jog tikrai stinga jėgų, neversk savęs jo atlikti iki galo, juk ne tik gali nukristi, bet ir pasitempti raumenis. O tu juk nenori kuriam laikui pasidaryti atostogų nuo pole dance? Stebėk save tiek atliekant triukus, tiek mokantis naujų žingsnelių, tiek darant tempimo pratimus – neprievartauk kūno, nes jis ne geležinis.

  1. Elgesys su stulpu

Juokingai nuskambės, bet elkis su juo… Švelniai 🙂 Prieš pradedant treniruotis, apšildyk stulpą sukiniais ir tik vėliau mėgink lipti, taip pat nepatartina šokti ant jo ar imti „per jėgą“. Visada prisimink – jis kietas, beširdis metalo gabalas ir tavo trapaus kūno tikrai nepagailės 🙂 Taip pat pabaigus triuką nemėgink iš jo iššokti ar išgriūti – lėtai nusileisk žemyn, o jeigu atlieki triuką ant žemės, lėtai pakilk.

Pole dance Vilnius